Home > Welzijn & Zorg > Huishoudelijke ondersteuning

Contactgegevens

Blankenburgerstraat 28, 7481 EB Haaksbergen Tel: (053) 573 45 67
E-mail: info@noaberpoort.nl

Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 11.30 uur.

Huishoudelijke ondersteuning

Lees hier meer over de mogelijkheden voor hulp in het huishouden.

De gemeente Haaksbergen helpt inwoners om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen en mee te doen aan de samenleving. Daarvoor is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bedoeld. De wet gaat ervan uit dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn leven en welzijn en dat mensen zoveel mogelijk voor elkaar zorgen. Vaak kunt u hulp vinden bij familie, buren of vrijwilligers.

Wat kunt u zelf doen?

Het is prettig om zelf uw huis schoon te houden. Kijk bijvoorbeeld eens samen met een fysiotherapeut of ergotherapeut wat u zelf kunt. Als u dit kunt betalen, kunt u zelf hulp regelen. Zo kunt u zelf bepalen welke hulp u op welk moment afneemt. Als het nodig is, kan huishoudelijke ondersteuning vanuit de gemeente een mogelijkheid zijn.

Wat kan de hulp voor u doen?

Een huishoudelijke hulp helpt u bij het schoonmaken van uw huis. U doet zelf wat u kunt, eventueel met hulp van familie of vrienden. De huishoudelijke hulp neemt de taken over die u niet zelf kunt doen. De hulp wordt afgestemd op wat u nodig heeft en wat u zelf kunt doen. Zo kunt u samen met de hulp uw huishouden op orde houden.

Een medewerker van de gemeente bespreekt met u welke ondersteuning u nodig heeft. Na dit gesprek krijgt u een verslag met wat u kunt verwachten en een brief waarin staat welke hulp u krijgt.

Een schoon huis

Het doel van hulp bij het huishouden is dat u in een schoon huis kunt wonen, met een schone woonkamer, slaapkamer(s), keuken, toilet en badkamer. Deze ruimtes moeten regelmatig schoongemaakt worden. De zorgaanbieder bekijkt samen met u wat nodig is om ervoor te zorgen dat u in een schoon huis kunt wonen.

Tekort aan personeel

De aanbieders van huishoudelijke ondersteuning doen hun best om iedereen de juiste hulp te geven, maar dat is moeilijk omdat er te weinig personeel is. Hierdoor kan het langer duren voordat de hulp begint. Het kan ook gebeuren dat u wisselende hulpen krijgt en op verschillende tijden.

De zorgaanbieder belt u als de hulp kan beginnen en spreekt met u af wanneer de hulp komt. Sommige hulpen willen ook ‘s avonds of op zaterdagochtend werken, waardoor er meer hulp mogelijk is. Bij ziekte en vakantie is vervanging soms moeilijk te regelen. Dan krijgt u niet altijd dezelfde hulp en ook kunnen de tijden veranderen. Ook dan neemt de zorgaanbieder contact met u op.

Verandert er iets in uw situatie?

Als u meer of minder hulp nodig heeft kunt u dit bespreken met uw zorgaanbieder. Zij zorgen dan samen met de gemeente voor een nieuw plan voor ondersteuning bij het huishouden.